TURIZMUS - Vénusz Panzió és Étterem - Tác | Hotel | Esküvő rendezés | Olcsó szállás Székesfehérvár környékén

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

TURIZMUS

TÁC

Tác Magyarország egyik legismertebb települése. A település a határába található, az ország legnagyobb méretű római kori szabadtéri múzeumáról, római kori régészeti parkról, Gorsiumról nevezetes. A szabadtéri múzeum az antik világ hangulatát idéző környezetben ad áttekintést a II-IV. században virágzó ókori város életéről és történetéről.

Székesfehérvártól délkeletre,  a Sárvíz-völgyben fekszik Tác község. Határában a Föveny és a Pötölle nevű falvak voltak, amelyek a török korban elpusztultak.

Föveny maradványait Magyarország legnagyobb méretű római kori szabadtéri múzeuma, Gorsium ásatásai során tárták fel, amikor középkori lakóházakat, templomot és temetőt is találtak itt.

Gorsium romjait kiterjedt, mediterrán hangulatú park veszi körül, kihelyezett római kőemlékekkel, sírkövekkel, a legszebb leleteket bemutató állandó kiállítással és 1200 főt befogadó, görög-római jellegű színháztérrel. A tavaszi szezonnyitáskor itt rendezik az antik Floralia ünnepet április 28. és május 3. között, a nyár folyamán a Ludi Romani - Gorsiumi Nyári Játékok alkalmával színházi előadásokat tartanak.

Gorsium - Herculia már ma is a legnagyobb régészeti park a Kárpát-medencében. A további ásatások révén, az egész város feltárásával és bemutatásával egy magyarországi Pompejit fog a látogatók elé tárni.

A település megközelíthető közúton: az M7-es autópályáról Szabadbattyánnál kell letérni a Tác felé vezető útra.

Forrás (és további érdekes információ): www.vendegvaro.hu

Gorsium (Szabadtéri Múzeum) Régészeti Park

Magyarország legnagyobb régészeti parkja az ókori római Gorsium maradványait mutatja be. Az eredeti formában rekonstruált maradványok jól áttekinthető képet adnak az ókori város életéről és történetéről.

A II-IV. században virágkorát élő római város, Gorsium romjai Tác község határában kerültek napvilágra. 1958 óta a Fitz Jenő vezette folyamatos ásatások során a városközpont java részét sikerült feltárni.

Gorsium - Herculia már ma is a legnagyobb régészeti park a Kárpát-medencében. A további ásatások révén (a település a hozzátartozó külső negyedekkel, temetőkkel beépítetlen közterületen fekszik), az egész város feltárásával és bemutatásával egy magyarországi Pompejit fog a látogatók elé tárni.

A múzeum kerekes székkel közlekedők számára részben akadálymentesített.  

Több információ


SZÉKESFEHÉRVÁR(15km) | BALATON(30km) | VELENCEI-TÓ(30km)

Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz